Bäckhästens Vedugnsbageri
Vi finns i skogarna där Småland möter Halland, där  ligger gården Bäck, vid vägen mellan Unnaryd och Femsjö, och där finns vårt bageri med vedeldad stenugn   Vi bakar tex de traditionella småländska skållebröden, precis som man gjort sedan generationer tillbaka i den här trakten,  såväl som nya skapelser. Allt är ekologiskt. Vi tycker det blir godast så.  Alltsammans började med en vedeldad stenugn i källaren i vårt bostadshus. Vi märkte hur stor skillnad det blir på bröden i en sådan ugn jämfört med modernare ugnar, och det var skojigt att prata med alla som berättade om hur man bakade förr. Vi gjorde  i ordning ett bageri runt ugnen i källaren och började sälja på marknader. Snart blev det för trångt, och 2010 invigde vi vårt nybyggda bageri

Här finns också vårt sommarcafé där man kan njuta av smörgåsar och läckra bakverk i glashuset eller utomhus intill hagarna med våra hästar och kor. I gårdsbutiken har vi förutom bröden lite av varje som vi tycker är särskilt roliga att använda. Både odlingarna och bageriet är KRAVgodkända.

Vi bakar varje måndag och onsdag, då finns det oftast lite bröd att köpa i vår gårdsbutik, men beställ gärna i förväg, sönd.förm. resp. tisd. förmiddag. Särskilt om det gäller flera bröd. Våra bröd finns  i  livsmedelsbutiker i omgivningen, och det går också att få bröd skickat med DHL, fraktfritt från 500kr. Vi säljer också på REKO-ringar i Ljungby, Värnamo och Gislaved. En gång i månaden är det på vardera ort, man beställer på facebook och hämtar på en utlämningsplats, kolla på respektive fb. Det går då också bra att hämta ut i bageriet

 Lite om våra produkter:

• Bäckabrödet är det vi säljer allra mest av, ett traditionellt runtskållebröd, sådant som man bakade förr på gårdarna här i västra Småland, mellanmörkt med vete och skållning på råg. (770g och 1 kg )

• Bautabäckis är ett stort formbröd gjord på samma deg som Bäckabrödet, saftigt, gott och lätt att göra lika stora skivor av. (ca 1,3 kg)

• I fruktbrödet är det russin, linfrön och nässlor, och det är gjort med nymalet mjöl av Ölandsvete, en gammal kulturvetesort som är känd för sin goda smak. (ca 625 g)

• Kraftbröd är bakat på råg och havre, grovt bröd lite liknande danskt rågbröd i konsistensen. (ca 600 g)

• Kryddis är för dig som tycker att bröd är bäst med brödkryddor. Kummin, fänkål och anis smaksätter, i övrigt är det ett mellanmörkt bröd med vete och skållning på råg. (ca 500g)

• Sommarbröd är ett halvljust bröd med rågsikt, rågmjöl och vetemjöl, det har en touch av anis och även lite smak av mörk sirap. (ca 625 g)

• Tigerbröden är en kombination av bäckabröd (lite mörkare) och bonnabröd (lite ljusare) där degen inte blandas helt ihop (tänk tigerkaka). Det blir ett saftigt och gott bröd med lite ovanligt utseende. (Ett helt bröd väger ca 1,6 kg.)

• Lunsar är en lokal variant av grova ringar, bakas enligt tradition av den sista biten deg av skållebrödet, gott till fikat med tex smör och ost på. (7 st)

• Granolan är våra goda och nyttiga egenblandade flingor. Självklart också rostade i den vedeldade stenugnen. Förutom sädesflingor är det även russin, solrosfrön och pumpakärnor i samt toppat med lite honung. (450 g)

• Skorporna är goda och knapriga, passar perfekt både till fikat och utflykten (200 g)

• Sockerringar är spröda ringar som trots namnet inte är så söta. Osötade förutom sockret ovanpå. (9 st)

• Pizzabottnar för dig som vill göra egen pizza med samma goda deg som vi använder när vi har pizzakvällar i caféet! Vi skållar pizzadegen på fullkorn av ölandsvete och lite råg så bottnarna är lite grövre än traditionella (och godare tycker vi). Degen är fryst, tar ca 1-2 h att tina i rumstemperatur eller 3-4 h i kylen. Platta till och kavla ut till ca 30-35 cm i diameter. Sen är det bara välja godaste såsen och toppingen! Baka i ca 250 grader, tips är att förvärma plåten i ugnen och dra över pizzan till den varma plåten precis innan den ska in i ugnen (4 st á ca 150 g)

Ingredienser:

Bäckabröd/Bautabäckis- Vetemjöl*, fullkornsrågmjöl*,vatten, mörk sirap*, surdeg*, havssalt, jäst

Fruktbröd- Vetemjöl*, fullkornsmjöl av Ölandsvete*, vatten, russin*, linfrö**, surdeg*, nässlor*, salt, jäst

Granola- Havre*, Dinkelflingor*, russin**, solrosfrön*, pumpakärnor*, solrosolja*, honung

Kardemummskorpor- Vetemjöl*, socker*, smör*, mjölk*, ägg*, kardemumma**, bakpulver, salt

Kraftbröd-Fullkornsrågmjöl*, vatten, havregryn*, havssalt, surdeg*

Kryddis- Vetemjöl*, fullkornsrågmjöl*,vatten, mörk sirap*, havssalt, surdeg*, anis**, fänkål**, kummin**, jäst

Lunsar- Vetemjöl*, vatten, rågmjöl*, gräddfil*, smör*, honung, sirap*, hjorthornssalt, havssalt, jäst

Pizzabotten- Vetemjöl*, grahamsmjöl av Ölandsvete*, vatten, rågmjöl, solrosolja*, surdeg*, salt, jäst

Sockerringar- Vetemjöl*, creme fraiche*, smör*, kornkross*, pärlsocker*, vaniljsocker**, surdeg*, hjorthornsalt

Sommarbröd- Vetemjöl*, rågsikt*, fullkornsrågmjöl*, vatten, mörk sirap*, surdeg*, havssalt, anis** jäst

Tigerbröd- Vetemjöl*, fullkornsrågmjöl*,vatten, kornkross*, mörk sirap*, surdeg*, havssalt, jäst

*=KRAVgodkända, **= EU-ekologiska


 

© Copyright Bäckhästens Vedugnsbageri